RAMADHAN KAREM 2022
BAJU RAYA
RESEPI BUKO PANDAN
Bahan
:
(1)Air
kelapa, agar-agar (serbuk@tali), pewarna hijau, perisa pandan.
(2)Whipping
cream non diary, susu pekat manis ATAU boleh ganti dgn susu cair + tepung
jagung dan secubit garam
(3)Isi
kelapa, biji sagu, nata de cocoa
Cara:
Masak
bahan (1) utk buat agar-agar. Tak payah tambah air sbb kita guna 100% air
kelapa. Tambah pewarna dan perisa pandan. Boleh tambah gula jika suka manis.
Sejukkan kemudian potong kiub.
Dalam
bekas lain pukul whipping cream. Tak perlu sampai kembang pon kemudian tambah
susu pekat manis ikut kemanisan yg disukai.
ATAU
alternatif lain boleh pakai susu cair masak dulu kemudian tambah sikit tepung
jagung utk pekatkn kuah mcm tekstur whipping cream. Tambah secubit garam utk
rasa lemak.
Didihkan
air yg banyak dalam periuk kemudian masak biji sagu sehingga hilang mata putih.
Bilas sikit utk hilangkan kanji sagu.
Kemudian
campur isi kelapa, sagu, nata de cocoa, dan agar-agar yg dah dipotong kiub tadi
dalam whipping cream tadi.
Letak dalam bekas kesukaan. Sejukkan dalam peti sejuk. Sedia dihidang.
kredit: resepi pilihan ummi.
jemputlahhhhh buat okay. comfirm korang jadi addicted. makan pulak sejuk-sejuk....
No comments:
Post a Comment